×
Meniu

Potențial turistic

              MUNICIPIUL HÎNCEȘTI

Complexul istorico-arhitectural  ,,Manuc Bey”

       Conacul lui Manuc Bey sau Manuc Bey este  cartea de vizită a  oraşului, amplasat în partea de sud a municipiului Hînceşti. Complexul istorico-arhitectural îi poartă numele diplomatului şi negustorului de origine armeană Manuc Bey Mîrzian şi este un monument de arhitectură înscris în registrul monumentelor de cultură a Republicii Moldova. Manuc Bey include mai multe edificii: Palatul lui Manuc, Castelul de vânătoare, Turnul de veghe, Clădirea contesei, etc.

Palatul lui Manuc

Palatul lui Manuc

Castelul de vânătoare

Castelul de vânătoare

Manuc Bey-interior

Manuc Bey-interior

 

Monumentul „Grigore Kotovski”

 Monumentul lui Kotovski este un simbol istoric a municipiului Hîncești ce  se înalţă în centrul orașului. A fost fondat în sec. XIX în memoria lui Grigore Kotovski- conducător militar și activist comunist din Basarabia, născut în municipiul Hîncești. Între anii 1965 și 1990 în cinstea sa, orașul s-a numit Kotovski.

Monumentul  ,,Ștefan cel Mare şi Sfânt”

A fost inaugurat in anul 2019 în Piața Suveranității din orasul Hîncești cu scopul de a dezvolta arhitectura municipiului și de asemenea este  un simbol ce ne reprezintă ca neam și ca țară. Monumentul este creat de o echipa de specialiști și sculptori de la Soroca și Cosăuți.

Vinăria Hînceşti

Vinăria Hîncești este amplasată în inima Moldovei și ocupă un loc însemnat în istoria vinificației naționale. A fost  fondată în secolul XIX de către Boierul Manuc Bey, fiind caracterizată de către specialiști ca prima întreprindere de stat de prelucrare a viței de vie.

Catedrala „ Sfinților Mari Voievozi Mihail și Gavriil” 

Catedrala „Soborul Sfinților Mari Voievozi Mihail și Gavriil” este un edificiu religios din municipiul Hîncești, situat pe strada Mihalcea Hîncu 122. Municipiul Hîncesti sarbătoreşte hramul oraşului la data de 21 octombrie- sărbatoare religiasă – Sfinţii Mihail şi Gavriil. Paroh al locașului de cult este preotul Anatolie Balan.

Anul 1992 marcheză istoria catedralei, deoarece pe 1 septembrie 1992 este pusă prima piatra de temelie.  În prezent locașul de cult se află in proces de construcție, însă acest fapt nu împiedică creștinii și iubitorii de frumos să îi pășească pragul.